czwartek, 1 listopada 2012

Warzywko dla wrażliwszych – Vegeta Natur (producent Podravka, Chorwacja)



Przyprawa warzywna Vegeta – któż jej nie zna? Pomysł chorwackiej firmy skopiowały setki producentów przypraw, które dziś praktycznie się od siebie nie różnią, a kosztują grosze. Nic dziwnego, że Podravka musiała zareagować – wypuszczając przyprawę, która ma mniej za więcej.

Mniej chemii – bo bez wszechobecnego glutaminianu sodu, barwników i konserwantów. Mniej – bo opakowanie dość małe w porównaniu z nierzadko półkilogramowymi paczkami dostępnymi w dyskontach. Za więcej – bo cena znacznie wyższa od produktów „niemarkowych”.

Czy warto? Vegeta Natur smakuje przecież tak samo jak inne, znacznie tańsze przyprawy. To zależy, na ile zwracacie uwagę na skład produktu. Porównajmy składy Natura z Przyprawą uniwersalną (Mikado, producent nieznany dla Lidla, 500 g). Natur: sól, suszone warzywa, cukier, ekstrakt drożdżowy, przyprawy. I tyle. Mikado dodatkowo zawiera: glutaminian monosodowy, skrobię kukurydzianą, tłuszcz roślinny, aromaty, hydrolizat białka sojowego, barwnik ryboflawinę. Dużo „dobroci”. Przyprawa Podravki wygrywa też na polu zawartości warzyw – jest ich 30% przy 15% w produkcie lidlowskim.


Jeśli nie przejmujesz się takimi pierdołami, jak glutaminian sodu czy sztuczne aromaty – wybierz tanią przyprawę z dowolnego marketu. Jeśli natomiast oczekujesz czegoś nieco bliższego produktom naturalnym, bez ohydnego posmaku tłuszczu roślinnego – sprawdź Vegetę Natur. Zupa na tej przyprawie smakuje lepiej niż na kostce (ale też nie ma specyficznej tłustości), chociaż tak po prawdzie nie jest to nic nadzwyczajnego – po prostu sól z suszonymi warzywami.

==Radar==

Waga: 150 g
Cena: 4,06 zł (Auchan)

Ocena: 7/10

+ brak chemicznych dodatków
+ więcej warzyw niż u konkurencji
+ brak tłuszczu roślinnego

- smakuje jak inne, tańsze przyprawy – czyli głównie solą

16 komentarzy:

  1. ekstrakt drożdżowy = glutaminian :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i Radar o tym nie widział? :o

      Usuń
    2. Zaraz się okaże, że i drożdże są be i nikt o tym nie wiedział :P

      Usuń
    3. "Ekstrakty drożdżowe są produktem pochodzenia naturalnego, bogate w peptydy, sole mineralne i aminokwasy. Aromatyzują i wzmacniają smak. Zastosowanie ekstraktu drożdżowego pozwala na wyeliminowanie glutaminianu sodu oraz obniżenie zawartości soli" - źródło: http://www.bart.pl/produkty/przemysl_spozywczy/ekstrakty_drozdzowe/

      Usuń
  2. Obecnie bez problemu można kupić przyprawę suszone warzywa, w mniejszych lub większych kawałkach (wersja dla podejrzliwych), więc Podravce wciąż daleko do ideału. Po pierwszej paczuczce takich warzywek - i niekosztują fortuny, wszelkie vegety wylądowały w koszu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety ekstrakt drożdżowy = glutaminian, tylko ten drugi jest bardziej przetworzony czy wręcz wyprodukowany z tego pierwszego.
    Napis "bez dodatku glutaminianu sodu" i dodawanie ekstraktu to mydlenie oczu konsumentom.
    Żeby nie było - sama mam vegetę Natur w kuchni bo czasem jest taki dzień że nawet zupa wychodzi nie taka i vegeta ratuje sytuację. Żeby nie było, zupa z vegetą to może co dziesiąta zupa, zwykle unikam tego typu dosmaczaczy. Czy to glutaminian, czy to ekstrakt. Służą sztucznemu poprawieniu smaku.
    No ale chociażby ze względu na brak tłuszczy, vegeta natur to moim zdaniem lepszy wybór niż to drugie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to nowinka! Nie wiedziałam o tym. Gdzie można więcej o tym poczytać?

      Usuń
    2. To nie grzech poprawiać smak dań sztucznie, każdy dodatek jest sztucznym poprawianiem smaku ;P
      Dołączam do prośby zemfiroczka, coś mało o ekstrakcie drożdżowym mi wiadomo.

      Usuń
  4. Warto wspomnieć też, że prawie wszystkie Vegety, Warzywka i tym podobne zawierają inozynian diosodowy, który pozyskiwany jest z rybiej wątroby. Więc jest dodatkowo niewegetariański.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba nie bardzo, bo ani Vegeta Natur ani Mikado tego nie zawierają

      Usuń
    2. Czytaj uważniej.. Napisałam "Vegety" i "Warzywka". A te akurat je zawierają.

      Usuń
  5. To n ie jedyna nowość od VEGETY. Ja ostatnio kupiłem "NATUR do sałatek", także reklamowany jako "bez sztucznych dodatków" o składzie: sól, cebula, czosnek,cukier, bazylia, marchew, koperek, pasternak, pieprz czarny, imbir, papryka, natka pietruszki, kozieradka (co to jest?!).
    Nie pamiętam, ile kosztowało i gdzie kupiłem, ale mizeria smakuje z tym świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kozieradka to super przyprawa dająca daniom charakterystyczny smak "rosołku". Polecam tym którzy lubią smak kostek rosołowych, a chcą się od nich odzwyczaić. Można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością.

      Usuń
  6. Ja polecam ziarenka smaku,wg mnie są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  7. A po co uzywać tego typu "przypraw" ? da się i to smacznie gotowac bez jak ja to nazywam "kilo soli i dwie ususzone pietruszki", szczególnie kiedy można dostac świeże i suszone zioła.
    Tego typu "chemia" zniekształca kubki smakowe i potem zupa bez tego polepszacza ugotowana na prawdziwym rosole,warzywach zwyczajnie nam nie smakuje.
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń