czwartek, 8 listopada 2012

Top Chips o smaku marynowanych grzybków (producent nieznany, dystrybutor Biedronka)



Jeśli seria chipsów nazywa się „Polskie smaki”, to prędzej czy później musiały do niej zawitać grzyby.

Pomysłowość producentów słonych przekąsek nie zna granic. Eksperymentom ze smakiem chipsów nie ma końca, a każdy kraj stara się zrobić coś, co będzie go wyróżniać i jednocześnie nawiązywać do lokalnej tradycji. Chipsy o smaku marynowanych grzybków – to brzmi jak zapowiedź raju dla miłośnika wyciągania ze słoików samodzielnie zebranych grzybów. Do tego pobudzający wyobraźnię obrazek na opakowaniu... muszę spróbować!


Jak widać na załączonym zdjęciu, chipsy są jasne, pozbawione jakichkolwiek śladów przypraw. W zapachu wyczuwam tylko olej roślinny, na którym były smażone. Próbuję... pierwsze wrażenie: phi, to zwykłe solone chipsy. Potem pojawia się jednak wyczekiwany aromat grzybów, ale na pewno nie marynowanych, tylko czegoś w rodzaju sosu grzybowego w proszku. Rzucam okiem na skład: są jakieś bliżej nieokreślone grzyby w proszku. Przyznam, że ta kompozycja mi pasuje, jest dość skromna, egzystuje sobie grzecznie obok typowego olejowo-słonego smaku frytek. Chipsy są ładne, nie ma tu sztuk z przebarwieniami czy zgnilizną. Ich wadą są niewielkie rozmiary i niestety dość duża ilość pokruszonych płatków.

Po pewnym czasie kubki smakowe przyzwyczajają się i grzyby stają się niemal niewyczuwalne, ale i tak weszły całkiem dobrze. Warto spróbować.

==Radar==

Waga: 140 g
Cena: 1,99 zł

Ocena: 7/10

+ oryginalny smak
+ ładne, złote chipsy bez przebarwień

- nie czuję żadnej marynaty
- małe chipsy, dużo pokruszonych

14 komentarzy:

  1. Nie pamiętam czy to dokładnie ten smak, ale jadłem też jakieś grzybowe top chipsy z biedronki. Smak IDEALNY jak ta najtańsza zupka grzybowa z biedry :) Widać ten sam zestaw przypraw używany w więcej niż jednym produkcie. Ogólnie jak dla mnie średniawka te czipsy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawdziwki chyba były, ale krótko takie smaki się nie utrzymują.

      Usuń
  2. IDEALNIE taki sam miało być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co roku Lays sprzedaje prawdziwki w śmietanie czy jakoś tak ("Smaki jesieni") oraz pieczonego ziemniaka. Są niezłe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jak możesz napisać jednocześnie "czuć aromat sosu grzybowego w proszku"" i "pasuje mi ta kompozycja".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to oraz sporo innych wpisów na tym blogu, poddaje w poważną wątpliwość smak autora oraz jego "kulinarny" gust.

      Usuń
    2. Radar zaznaczał na samym poczatku iz jest zupelnie subiektywny zatem chyba o gustach w tym
      Przypadku rozmawiac nie bedziemy.

      Usuń
  5. Radar jak zawsze super!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. 1/10
    Chipsy smakują jakby były posypane przyprawą do zupki chińskiej grzybowej, bardzo słony smak bez czegoś do popicie odpadają. Zjadłem żeby nie skłamać 2 chipsy, i dałem bratu który też nimi pogardził.

    OdpowiedzUsuń
  7. najgorsze chipsy w historii, trzeba naprawdę się postarać, aby zrobić niedobre chipsy, ale jak widać niektórym to się udaje... co za połączenie, po prostu dramat

    0/10

    OdpowiedzUsuń
  8. A mi smakują, fajne połączenie, wcale nie są za słone, jak dla mnie bajka :) Ale i tak najlepsze chipsy naturalne solone też z Biedronki

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej,
    producentów po numerze kodu można wyszukiwać tu:
    http://www.gepir.pl/strony/party_by_gtin.aspx

    pozdrawiam :)
    rev.

    OdpowiedzUsuń
  10. Producentem jest Intersnack.

    http://www.intersnack.com/index.php?id=96

    http://www.intersnack.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Te czipsy z grzybami nie mają nic wspólnego. Ich smak został stworzony w "fabryce smaków" czyli sama chemia jak większość czipsów.

    OdpowiedzUsuń