sobota, 17 listopada 2012

Pasztetowe ciasto – Pork Pâté (producent Polca NV, Belgia; dystrybutor Lidl)



Wygląda tak pięknie, że aż żal iść na niego z nożem. Ale co zrobić, taki dżob.

Uwielbiam pasztety grubo mielone, a najlepsze są takie do krojenia, których nie trzeba rozsmarowywać na chlebie jak anonimową pastę. Belgijski pasztet z Lidla wyróżnia się formą – ma kształt foremkowego ciasta pokrytego od góry galaretką morelową (inne warianty mają galaretkę borówkową, ale niestety są drobno mielone), i treścią – w jego skład wchodzi m.in. wątroba wieprzowa (36%!), mięso z kury, dwa rodzaje orzechów (laskowe i włoskie) oraz odrobina przecieru pomidorowego.



Smakuje przede wszystkim wątróbką. Jeśli więc nienawidzicie tego organu i brzydzi was nawet myśl o jego smaku, nie tykajcie nawet kijem. Ja za wątróbką w pasztecie przepadam, wręcz jej wymagam. Intensywność wątróbki łagodzona jest drobiem, co miło ze sobą koresponduje, oraz zaskakująco dużymi kawałkami orzechów i delikatnym aromatem galaretki. Jej owocowość jest jednak dość umowna.

Bardzo to pyszne, jest jednak jakieś ale. Może nawet dwa. W masie trafiają się twardawe kawałki (żył?), a produkt zawiera sporo konserwantów (w przeciwieństwie do kultowego Goldoni).

==Radar==

Waga: 230 g
Cena: 6,99 zł

Ocena: 7,5/10

+ duuużo wątróbki
+ świetny wygląd
+ galaretka i orzechy

- konserwanty
- niepożądane cząstki czegoś twardego

6 komentarzy:

  1. Hmm, a jaki pasztet grubo mielony do krojenia byś polecił? Miło by było gdyby znalazły się w nim jakieś rodzynki lub inne urozmaicenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się, że ja lubię 'pasztet' (chociaż niespecjalnie wiem, czy na pewno można to tak uznać) o smaku pomidorowym, ten z kurczakiem na wieczku. Za innymi nie przepadam, a wątróbkę wolę smażoną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie chodzi tobie o pasztet Profi, jednak zmartwie cię że tam mięsa nie zobaczysz w nim :C

      Usuń
  3. Po przekrojeniu nie wygląda powalająco... szkoda, że w Polsce nie ma takich pasztetów jak we Francji, gdzie w sieci sklepów Monoprix za 1 euro kupowałam 100-gramowe słoiczki pysznego, grubo mielonego pasztetu zawierającego ponad 90% mięsa i mocno przyprawionego zielonym pieprzem, cebulą lub estragonem. Om nom nom nom.

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie spróbuj pizzy z Lidla z serii Masterpiece, na surowym cieście, w lodówkach, są 2 rodzaje za 8,49zł, dość dużo ale znacznie lepsze niż ristorante, przede wszystkim smakują jak świeżo upieczone w pizzerii!

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń