wtorek, 18 września 2012

Pikantna Czeszka – Musztarda kremska (producent Pikant, Czechy)



Uważacie, że Czeszki to mało wyraziste nudziary? Musicie wobec tego poznać tę – da wam popalić, ale i posłodzi, gdy na to zasłużycie.

Pamiętam, że kilka razy w komentarzach zwracaliście uwagę na czeską musztardę, posuwając się nawet do twierdzenia, że to najlepsza musztarda na naszym rynku. Niedawno zdałem sobie sprawę, że dwa rodzaje musztardy produkowanej w Ostrawie stoją sobie spokojnie w moim małym Tesco i czekają na przetestowanie. A że właśnie jestem przed seansem kolejnej czeskiej komedii (dlatego trochę się spieszę), tym razem Muži v naději, a do tego jestem kompletnie nieodporny na wdzięki naszych południowych sąsiadek (znaczy, hipotetycznie), szybko zabieram się za szamanie frankfurterek z kremską z Pikanta.


Czeszka na czymś twardym i długim. Cóż za wysublimowany żarcik.

Duży słoik ostrej musztardy. To dobrze brzmi, jeśli lubicie różnego rodzaju mięsiwa z grilla czy patelni. Oczywiście pod warunkiem, że będzie to musztarda, która podkreśli smak kiełbaski i miło podrażni podniebienie, a nie zdominuje smak głównego dania i zabije całą przyjemność jedzenia.

W smaku najpierw dość agresywna ostrość, potem słodycz. Daje kopa, choć nie jest to na szczęście ostrość powodująca drętwienie języka lub inną kołowaciznę. Pod tym względem w porządku, mam za to drobny problem z tą słodyczą. Trochę się chłopakom sypnęło tego cukru, prawda?

Niemniej jednak: bardzo porządna, warta zakupu musztarda. Mając taki słoik, możecie śmiało zapraszać na grilla wszystkich swoich znajomych.

A dla wszystkich panów, którzy dotrwali aż do tego miejsca, jeszcze jedna Czeszka. Też ostra.


==Radar==

Waga: 350 g
Cena: 2,99 zł (Tesco)

Ocena: 7/10

+ dużo za rozsądną cenę
+ całkiem ostra

- trochę za słodka

14 komentarzy:

  1. ocena za niska. to jest musztarda, którą potrafię jeść samą, łyżką ze słoika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co kto lubi. po jedzeniu łyżką czułem ją w żołądku :)

      Usuń
    2. bezapelacyjnie najlepsza musztarda na rynku.

      Usuń
  2. Veronika Zemanova jest lepsza,bardziej ostra a musztarda za słodka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest ostrzejsza niż Kamis Rosyjska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Rosyjska i kremska to dwa różne typy musztardy, rosyjska jest znacznie ostrzejsza od kremskiej.

      Usuń
    2. Okej, dzięki bardzo za odpowiedź. Tak czy siak dziś kupiłem sobie tą Kremską. Wieczorem przetestuję ;)

      Usuń
  4. Ma w sobie miód, dlatego nadaje się do posmarowania mięsa przed pieczeniem - potem mamy świetną chrupiącą ciemną skórkę na mięsku!
    Woziłem ją z Ostrawy jak jej jeszcze w Polsce dostać nie było można (mam znajomych w Wodzisławiu Śląskim, a to 20-parę km od Ostrawy). Uważam ją za najlepszą musztardę! Chyba nawet też o niej pisałem gdzieś na FFE. Pierwszy do sprzedaży wprowadził ją Kaufland.

    PS. No... może poza musztardą PIEKIELNĄ!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza musztarda, do tej pory myślałem, że jest tylko w Auchanie, dobrze wiedzieć, że i gdzie indziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja proponuję spróbować musztardę Kielecką, jest kilka wersji, dla każdego coś się znajdzie dobrego, mój faworyt to sarepska

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ktoś szuka ostrej musztardy to niech spróbuje Crazy Jerry Mustard Gas (100 000 SHU).
    Ile łagodniejsza jest ta musztardka od Rosyjskiej Kamisu (mogę ją jeść łyżeczką ze słoika)?

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbujcie musztardy: krem z gorczycy z miodem, f-rmy Ankorp z Krakowa - rewelacja, dostępna w marketach na niższych półkach, są też innego rodzaju tej firmy

    OdpowiedzUsuń
  9. ocena zdecydowanie za niska. dijon się chowają, rosyjska jest obrzydliwa (dobra dla miłośników musztardy z czosnkiem itp :) ). w przeciwieństwie do wielu relatywnie słodkich musztard ta ma głęboką goryczkę. doskonały balans smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. btw kiełbaska ze zdjęcia nie nadaj się do musztardy, szczególnie w takiej ilości. pewnie stąd niska ocena.

    OdpowiedzUsuń