środa, 12 października 2011

Soczewica z peklowanym mięsem wieprzowym z tłuszczem gęsim (producent Spanghero, Francja; dystrybutor Lidl)


Soczewica i mięcho. Nic więcej mi nie trzeba!

Mam szczęście do konserw z Lidla. Zwykle są naprawdę niezłe i uczciwie zrobione – pewnie dlatego, że w większości produkowane poza granicami naszego wspaniałego kraju, gdzie każdy szanuje drugiego człowieka, a w szczególności producenci żywności konsumenta. Jadłem już kiedyś zupę z soczewicy z paróweczkami, teraz rzuciłem się na gęstą potrawkę z wieprzowiną i tłuszczem gęsim (jest go 1% i trudno mi powiedzieć jak smakuje, ale Francuzi uwielbiają gęsinę, więc to pewnie dla poprawienia smaku).


Po zerwaniu wieczka zawartość puszki prezentuje się jak konserwa dla psa, ale nie obawiajcie się! Po przewaleniu gęstej masy do garnka należy ją trochę pokruszyć (zwłaszcza dwa wielkie kawały mięsa) i podgrzać. Tłuszcz się rozpuści i utworzy przyjemny, błotopodobny sos. Mnie taki wygląd nie przeszkadza, może w poprzednim życiu byłem ogrem lub hobbitem. Jest taka zasada w jedzeniu: jeśli coś wygląda jak wymiociny o trzeciej nad ranem na chodniku przed kebab barem, to wcale nie musi być niejadalne. Może nawet wręcz przeciwnie. I rzeczywiście, potrawkę je się bez bólu. Jest wprawdzie nieco zbyt słona i trochę leci konserwą, ale cała reszta w najlepszym porządku. Soczewica mięciutka, mięso pyszne, do tego producent dorzucił odrobinę marchewki i cebuli (aby zdrowym być, trza jarzyny żryć). Dodać majeranku i pieprzu i można jeść, nawet ze smakiem.


Szczególnie polecam, jeśli jesteście miłośnikami caravaningu i nieobce jest wam podgrzewanie puszek na butli gazowej.

PS. Puszka dostępna okazjonalnie w Lidlu, ale bardzo podobne danie widziałem w „oszą”.

==Radar==

Waga: 840 g
Cena: 7,99 zł

Ocena: 7/10

+ dużo mięcha
+ soooooczewica
+ tłuszcz gęsi w składzie

- nieciekawie przyprawione

4 komentarze:

  1. No niestety, typowy problem Lidlowych puszek - są za słone!

    Skusiłem się ostatnio na Chili Con Carne i musiałem dolać do tego wody, takie było słone. A szkoda, bo byłoby naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do minusików bym dodał jeszcze wygląd!

    OdpowiedzUsuń
  3. Eee tam, wygląda jak zwykły gulasz, może ciut rozgotowany. Chętnie bym spróbował.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli chodzi o konserwy mięsne na wypady za miasto to warto zajrzeć na zestaw naszej rodzimej PMB.

    "Wojskowa Porcja Mięsa PMB" okazała się naprawdę prawie kilogramowym kawałem mięsa.

    ... tylko że cena odpowiednio większa, bo około 30 pln :(

    OdpowiedzUsuń