niedziela, 10 lipca 2011

Smutek karczocha – Pizza Cztery pory roku wegetariańska (producent nieznany, dystrybutor Biedronka)


Apetycznie wyglądają te warzywa, prawda? Niech i wegetarianie mają trochę frajdy, a niech tam! Tylko czy na pewno będą zachwyceniu po zjedzeniu biedronkowej pizzy Wegetariańskiej?

No więc rzeczywiście, wszystko tu wygląda na pierwszy rzut oka super. Dużo warzyw, feeria kolorów, spora waga całej pizzy – podejrzanie dobrze się zapowiada. Wrodzony sceptycyzm kazał mi pozostać czujnym. I nie myliłem się – ta pizza ma prawie wszystko, z wyjątkiem jednego. Smaku.

Warzywa w postaci karczochów i brokułów oraz pieczarki zostały zblanszowane, co dobrze wpłynęło na ich wygląd (soczyste kolory), ale nie na smak. Są kompletnie nieprzyprawione, smakują po prostu jak warzywa z wody, ugotowane bez soli. Sytuację starają się uratować oliwki i grillowana papryka (niestety tylko czerwona), ale nie udaje się im sprawić, żeby cała pizza smakowała dobrze. Brakuje przypraw. Przyczepię się też do głównego bohatera, czyli karczocha. Może i są jakieś przepisy, które potrafią sprawić, że to warzywo smakuje wybornie – na Wegetariańskiej wypada kiepsko. Smutne warzywo, po prostu.


Placek jest grubszy niż zazwyczaj i cięższy, sera wystarczająca ilość, za to cena wyższa niż standard. W sumie więc nie polecam, chyba że przed odpieczeniem użyjecie jakichś sprawdzonych przypraw, które podciągną wrażenia smakowe.

==Radar==

Waga: 400 g.
Cena: 6,99 zł

Ocena: 6/10

+ dużo dobrej jakości warzyw

- cena
- brak smaku

7 komentarzy:

  1. http://www.gepir.pl/gepirclient/strony/main.aspx skorzystaj z tego i będziesz wiedział w 5 sekund kto co wyprodukował. i my też.

    OdpowiedzUsuń
  2. te dwie nowe pizze z biedry (ta wegeteriańska, i ta druga podajże gyros) są po prostu ZA DROGIE (pizza z biedry za 7 zika to przegięcie)

    akurat argument, że warzywa smakują jak po ugotowaniu w wodzie tylko bez soli, uważam za zaletę a nie wadę, bo dosolić sobie zawsze można, a nie każdy lubi przesolone żarcie (większość taniego żarcia się maksymalnie dosala i pekluje, aby spowolnić proces psucia się składników niskiej jakości)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do doprawienia pizzy i zapiekanek polecam przyprawę Galeo http://www.galeo.pl/x.php/470/Przyprawa-do-pizzy-i-zapiekanek.html :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza z warzywami... jak można w ogóle, fuj!

    Jeżeli do pizzy własnoręcznie trzeba dodać jakiejś innej przyprawy niż oregano (bo oregano nigdy nie jest za wiele!), to nie jest ona godna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tanie pizze z Lidla są niezłe - choć nieco mało sera. Ale są niezłe, jak kupiłem coś w podobnej cenie w InterMarche, to w połowie jedzenia bolało mnie podniebienie (kij wie, czemu?).

    OdpowiedzUsuń
  6. Za siedem? Gdzie?

    Biedronka po kinie Wilda w Poznaniu - obie są po 4,99. Gyros nawet dobra.

    OdpowiedzUsuń
  7. te karczochy wygladają trochę jak brokuły ;) i tak, karczochy wyglądające jak brokuły da się fajnie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń