niedziela, 27 marca 2011

Osłódź sobie życie... musztardą – Musztarda z rodzynkami i miodem (producent Kamis)


Nie tylko sarepska, nie tylko dijon – rodzajów musztard są dziesiątki, jeśli nie setki. I ciągle pojawiają się nowe wariacje smakowe.

Jak choćby ta, z rodzynkami i miodem. Jednak te dwa dodatki wcale nie są moim zdaniem najistotniejsze – o najważniejszym w nazwie nie wspomniano, a są to powidła śliwkowe. W ogóle skład jest dość, jak na musztardę, rozbudowany. Obok wspomnianych dodatków smakowych i gorczycy, bez której żadna musztarda nie powstanie, jest też ocet jabłkowy (miło, że nie chamski spirytusowy), czosnek, cebula i różne nienazwane przyprawy. W smaku ta musztarda jest dość łagodna, słodkawa, z przyjemnym posmakiem miodu i gorczycy. Rodzynki – a jakże, w całości, na szczęście w nieprzesadzonej liczbie. Wrażenie ekskluzywności podkreśla mieszczący się w dłoni krągły słoiczek.

Jest tylko mały problem – nie bardzo wiem, do czego taka musztarda pasuje. Bo przecież z prostackimi parówkami jeść jej nie wypada.

==Radar==

Waga: 125 g
Cena: 4,03 zł (Auchan)

Ocena: 8/10

+ nietypowy dobór dodatków
+ delikatna, subtelna dla podniebienia
+ fajny słoiczek

- mniej fajna cena
- cukier w składzie

20 komentarzy:

  1. Mi to by pasował do sera żółtego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie słodkie musztardy pasują do wieprzowiny na ciepło (ale raczej nie do golonki).

    Fajne musztardy robi też Roleski, np. czeską.

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz w Tesco ( hiper) maja czeskie musztardy z Ostrawy, dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. A tu coś specjalnie dla Radara: http://www.kamis.pl/index.php/content/view/4136/7/

    Musztarda o smaku piwa!
    Próbowałeś?

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuj zrobić żeberka w tej musztardzie, gwarantuję, że będą pyszne! Żeberka przyprawiasz solą i pieprzem i słodką papryką, dodajesz kilka łyżeczek musztardy. W takiej marynacie trzymasz (najlepiej całą noc) w lodówce. Rano obsmażasz na patelni na rumiano (dzięki miodowi ładnie się skarmelizują na wierzchu)potem podlewasz bulionem lub wodą i dusisz do miękkości (ok.1,5h) Pyszne, polecam! A ich smak wcalenie będzie bardzo słodki, raczej lekko wytrawny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsza musztarda na świecie to czeska musztarda z Ostravy, pikantna. Już dawno woziłem ją z Czech - jak była okazja. Dotychczas można ją było kupić tylko w Kauflandzie, ostatnio pokazała się także w Tesco. POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiesz do czego pasuje? To jak ją zjadłeś? Łyżką?
    Elle

    OdpowiedzUsuń
  8. Wierzę, że można, bo... sam tak robię!

    OdpowiedzUsuń
  9. Do pieczeni byłaby wyśmienita.

    OdpowiedzUsuń
  10. ta cena to przez cukier pewnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za info o ostravskiej w tesco, kupiłem pikantną i jest zajebista :D słodkawa, idealnie paląca, z dużą ilością gorczycy i tylko 0.10% benzoesanu sodu. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepsza musztarda na świecie to Colman's Of Norwich

    OdpowiedzUsuń
  13. A jeszcze najbardziej najlepsza jest zwykła...

    Sarepska Musztarda ze Społem Kielce - ci od majonezu :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. "Najlepsza musztarda na świecie to Colman's Of Norwich" - to jest najgorsza musztarda jaką smakowałem. To smakuje jak chrzan z musztardą i gorzkimi oliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsza musztarda to Musztarda CZARCIA firmy Roleski.

    OdpowiedzUsuń
  16. Najsmaczniejsze wg mnie są musztardy czeskie z Kauflandu, Roleski i Kozacka Fruktusa z zieloną, plastikową nakrętką. Dobre są też bawarskie, lekko słodkawe, pasujące do bratwursta z rusztu.

    Niesmaczne wg mnie to większość Kamisa oraz obrzydlistwo z firmy Frubex.

    OdpowiedzUsuń
  17. Krzysiek z Białegostoku:Czarcia z Roleski jest dobra?Może i dobra ale na pewno nie powinna nazywać się CZARCIA.Nazwa mija się ze smakiem!Jest słodka a nie czarcia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Polecam musztardę miodową od Develey. Super smaczna a po opróżnieniu mamy elegancką szklankę na napoje :) O czym przekonałem się dopiero po opróżnieniu musztardy :D

    OdpowiedzUsuń