czwartek, 17 lutego 2011

Trzy kolory makaronu - Fusilli Tricolore (producent nieznany, Włochy; dystrybutor Lidl)


Oto rozwiązanie wczorajszej zagadki.  czytaj dalej

Rację mieli czytelnicy podający odpowiedź "fusilli" lub "makaron świderki". Zabrakło mi jednak doprecyzowania, że chodziło o fusilli pomodoro, czyli makaron z suszonymi pomidorami. Bo oczywiście te piękne kolorki naszego dzisiejszego bohatera są w pełni naturalne. Za barwę czerwoną odpowiadają pomidory właśnie, za zieloną szpinak, a żółtą... a tu nie ma żadnego dodatku, to naturalny kolor pszenicy durum.


Nie ma się co rozpisywać, jaki jest ten makaron każdy widzi. Dodam tylko, że świetnie się gotuje i nie rozgotowuje, i niewiele kosztuje. Zawsze warto mieć go w szafce celem ugotowania szybkiego obiadku (makaron posypany tartym serem albo makaron z pomidorowym pesto - czego więcej trzeba?).

==Radar==

Waga: 500 g
Cena: 3,49 zł

Ocena: 9/10

+ po prostu świetny włoski makaron
+ ładne i naturalne kolorki
+ dobra cena

- a gdzie niebieski?

9 komentarzy:

  1. znaczy się, że nie ma żadnych barwników? :)
    takich jak w kolorowym kerfurowym badziewiu? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to tricolore, więc niebieski dodatkowy byłby nie na miejscu

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z recenzją. Pycha. Często gości u mnie w garnku. Swoją drogą super szybki przepis w całości z Lidla:
    - Makaron trzykolorowy
    - łosoś
    - cebula
    - jogurt naturalny
    - ewentualnie ser mielony lub mozzarella

    Łosoś + cebulka na patelnię, podsmażyć i zalać małym jogurtem naturalnym. Przyprawić do smaku. Wrzucić na ugotowany makaron. posypać serem i podać. Niby nic a robi wrażenie na gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można z tego różne flagi narodowe układać :))

    @driadka: mówi się "KarfUr" z akcentem na ostatnią sylabę, a nie "kErfur"! To nie jest język angielski! Więc badziewie jest "karfurowe" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a do makaronu polecam ser grana padano (parmezan) w kawałku 20 dag za 8,99 w biedronce. Wcześniej nie miałem okazji spróbować makaronu ze świeżo startym tego typu serem, posiłkując się erzacami w torebkach serami typu parmino i różnica jest znaczna.
    Dodam, że u konkurencji kosztuje znacznie więcej.
    Pychota i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. A tak w ogole, to karFUR znaczy skrzyzowanie i cos w tym jest..

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest super, taki "jędrny", dobry smak, nieco inny niż wszystkie makarony. Najlepszy.

    OdpowiedzUsuń