czwartek, 3 czerwca 2010

Trzej amigos – Sezamki naturalne, w polewie jogurtowej i w czekoladzie (producent ZPC Unitop-Optima, dystrybutor Carrefour)


Absolutna klasyka niezobowiązującego chrupania + dwie nowomodne wariacje na temat.  czytaj dalej

Klasyczny sezamek to płaski baton zrobiony z sezamu, syropu glukozowego i cukru. I tyle. Banalne, ale jakże smaczne i przydatne w sytuacjach kryzysowych, kiedy organizm po dużym wysiłku (także umysłowym!) domaga się węglowodanów. Wtedy sezamki potrafią uratować życie. Muszą być chrupiące, twarde i słodkie. Nie należy trzymać ich zbyt długo w otwartym opakowaniu, bo łatwo chłoną wilgoć i robią się gumiaste.

Ale zwykłe sezamki to za mało. Producenci kombinują, jak by tu ulepszyć „gołą” wersję. Stąd też wariant jogurtowy i z czekoladą. Ten pierwszy jest maźnięty polewą zawierającą niestety tłuszcz roślinny, ale i proszek jogurtowy, który nadaje jej nieco kwaskowatego smaku. Całkiem smaczne, ale polewa łatwo się roztapia w palcach. Czekoladowy wygląda najładniej, warstwa polewy jest nawet dość wyraźna. Nie jest to jednak prawdziwa czekolada, raczej jej erzac. Smakuje dobrze w małych ilościach i z lodówki.


Jednak z tych trzech amigos najbardziej przypadł mi do gustu pierwszy, klasyczny, bez żadnych dodatków. To po prostu przekąska uniwersalna.

==Radar==

Cena: naturalne 0,59 zł (27 g), w polewie 1,05 zł (40 g)
-----------------
Ocena: naturalne 8/10, jogurtowe 7/10, czekoladowe 6,5/10

+ tanie (naturalne) i zawsze pod ręką
+ bez konserwantów

- polewy łatwo się topią, zawierają tłuszcze roślinne
- „czekoladzie” daleko do doskonałości
- cena sezamków w polewie za wysoka

6 komentarzy:

  1. A gdzie w minusach "za słodkie"? :< Czuję jakiś wałek w tej recenzji...

    OdpowiedzUsuń
  2. PO PIERWSZE ZWIĘKSZ MASĘ

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze sezamki są w lidlu, z miodem zamiast syropu glukozowego

    OdpowiedzUsuń
  4. zmartwię cię, sezamki z lidla są dokładnie takie same (zawierają cukier i syrop glukozowy), tylko dodano do nich kapkę miodu, aby klient myślał, że to "coś zdrowszego"

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardziej chodziło mi o ich konsystencje, nie są twarde, zatem zębów się na nich nie połamie ;-)

    OdpowiedzUsuń