piątek, 19 lutego 2010

Świetna pszenica z koncernu – Okocim pszeniczne (producent Carlsberg)


Kto by przypuszczał, że będę chwalić piwo wyprodukowane przez światowego giganta od piwnej masówki? A jednak – okocimska pszenica to świetny produkt w rewelacyjnej cenie. Tylko brać!   czytaj dalej

Inna sprawa, że Okocim nie chwali się, gdzie uwarzono to piwo. Moje podejrzenia zdaje się potwierdzać informacja: wyprodukowano w UE. Oznacza to prawdopodobnie, że pszeniczniaka robi jakiś niemiecki (strzelam) browar na zlecenie Carlsberga, a u nas w kraju jest tylko nalewany do butelek z logo Okocimia. Może to i dobrze, może w Okocimiu po prostu nie potrafią zrobić pszenicy, a tak dostajemy naprawdę przyzwoite piwo w „koncernowej” cenie.

Po nalaniu Pszeniczne sprawia bardzo dobre wrażenie. Piana na dwa palce (lane po ściance) redukuje się do palca i tak zostaje prawie do końca. Pachnie świeżo, owocowo. W smaku jest bardzo poprawne i zrównoważone. Można powiedzieć, że idealnie skomponowane dla osób, które lubią porządek. Nie ma tu miejsca na żadne wybryki – piwo od początku do końca smakuje tak samo. Wzorowe wysycenie, delikatne nuty chlebowo-owocowe, aż chce się pić!


Logo Okocimia gwarantuje dostępność w marketach i niską cenę. Atrakcyjna alternatywa dla piw z browarów regionalnych, do których dostęp bywa utrudniony. Na pewno będę kupować podczas wizyt w hipermarkecie.

==Radar==

Cena: 3,69 zł (Tesco)
------------------
Ocena: 8/10

+ przystępna cena
+ bardzo przyzwoicie skomponowana pszenica
+ przyjemna tłoczona butelka

- brak informacji o miejscu produkcji
- brak dokładnego składu

8 komentarzy:

  1. 50 groszy droższe ale o niebo lepsze jest piwo Baltas White… W okocimiu czuć smak alkoholu a w Baltasie nie mimo tej samej mocy. No i sam smak piwa dużo ciekawszy. Dostępne na pewno w realu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, pszeniczne od Okocimia jechało mi trochę spirytusem. Wolę dołożyć 50gr i kupić sobie Białe ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ja uważam ze nie takie złe :) natomiast z tych łatwo dostępnych u mnie ... ciechan pszeniczny jednak jest troche lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W Olsztynie jest sklep, który się nazywa Piwa regionalne.Chciałem w nim kupić tego okocimia, ale sprzedawca powiedział, że nie ma on nic wspólnego z piwem pszenicznym więc go nie sprzedają. Podobno ta pszenica jest w nim sztuczna.Kupiłem inne pszeniczne - Cornelius (średnio mi smakowało), no i oczywiście Ciechana miodowego i Magnusa - mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. sztuczna pszenica? ten sprzedawca chyba bardzo nie lubi koncernów, ale to go nie usprawiedliwia, żeby opowiadał takie bzdury. to jest normalne piwo pszeniczne, produkowane prawdopodobnie w Niemczech.

    OdpowiedzUsuń
  6. Radar, 1.) Ciechan Miodowy został piwem roku :) albo ściągnęli po Tobie ;) albo masz nosa i kubki smakowe nie od parady. 2.) zapomniałeś dać tutaj taga 'piwo'

    Oko pszenicznego najlepiej moim zdaniem szukać w Żabce. W łódzkim jest praktycznie w każdej. Osobiście moim zdaniem jest jakościowo gorsze od tego z Corneliusa i Ciechana.

    A to miejsce pochodzenia mnie bardzo intryguje. Jak dzwoniłem na infolinię to pani się zarzekała że robią je w Okocimiu, a to "EU" to narzucone odgórnie. z drugiej strony spece (i piszę to bez drwiny, pełen uznania dla ich ogromnej wiedzy) z forum browaru.biz twierdzą że to nie jest lane u nas, chociaż jedynym ich argumentem jest "gdyby lali w Polsce byłoby PL" i z tego samego powodu nie uznają go za piwo polskie. a powody tego EU mogą być najróżniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. w porównaniu do obołonia to piwo leży i kwiczy...

    OdpowiedzUsuń
  8. Więc co do oceny piwa pszenicznego jako stały wieloletni degustator polecam okocim faktycznie bardzo dobre i nic zbliżonego w tej cenie nie dostaniemy, dobra ocena należy sie franziskanerowi ale juz paulaner dużo słabszy jakby z gorszych składników (może specjalnie na rynek polski),piwa białe to kwintesencja smaku, oczywiście mam na mysli hoegaarden no i właśnie baltas white, inne daleko z tyłu, obolon tłustawy nie ta klasa, wspominane przez was cornelius tez troche odstaje, a ciechana to nawet nie bedę oceniał. Na koniec polecam smakoszom wyrób klasztorny z mekki browarnictwa pszenicznego Weltenburger i ciekaw jestem opinii.

    OdpowiedzUsuń