piątek, 4 grudnia 2009

Pizza z automatu (podobno) jak z pizzerii

Już niedługo w naszym kraju pojawią się pizzomaty - automaty, które w 3 minuty na naszych oczach przygotują prawdziwą włoską pizzę. Co ważne - nie będzie to produkt mrożony odgrzewany w mikrofalówce, tylko pizza rzeczywiście wyrabiana i pieczona na oczach klienta (proces pieczenia można obserwować w specjalnym okienku).

Automat skonstruował Włoch Claudio Torghele i działa już w wielu miejscach we Włoszech, budząc oczywiście wściekłość tradycyjnych piekarzy i restauratorów, którzy twierdzą, że taki automat nadaje się co najwyżej na eksport do USA lub Chin do barów z fast foodem. W rzeczy samej, pizzomat ma być wstawiany w miejscach użyteczności publicznej, typu stacje paliw, akademiki, galerie handlowe.

Jak to działa? Rzućcie okiem na ten film:



I co ważne - te maszyny są już w Polsce! Dystrybucją zajmuje się firma Technoserwis z Rybnika - dwa pizzomaty stoją już w Rybniku i pobliskich Pawłowicach. Dystrybutor planuje zalać kraj automatami w liczbie 1000 sztuk. Ma to działać na zasadzie franszyzy - tzn. współpracownik firmy wykupuje licencję, płaci miesięczny "abonament" i zamawia półprodukty u dystrybutora. Składniki mają być na razie sprowadzane z Włoch, potem pochodzić będą z własnej fabryki, którą Technoserwis chce postawić w Wodzisławiu.

Automat oferuje 4 rodzaje pizzy, w tym tylko jedną wegetariańską. Cena 1 pizzy to 14-15 zł (tak twierdzi katowicka Gazeta Wyborcza). Trochę drogo, ale może w miarę upowszechnienia się automatów spadnie.

Chętnie bym to wypróbował, a wy?

Więcej informacji: http://www.apetita.eu

==Radar==

9 komentarzy:

  1. Jestem z Rybnika. Automaty stoją u nas na kampusie studenckim. Nasi studenci chwalą że na szybko i nawet niezła. Oczywiście nie aż tak jak z niektórych pizzerii ale zawsze lepsze niż jakieś byle co :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, to spróbuj i opisz swoje wrażenia :) A ile kosztuje - cena z wpisu się zgadza?

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem tak, ciasto cienkie (tak lubię), więc zgadza się opis mówiący o "włoskiej pizzy" bo takie jadają we Włoszech. Sos to jakiś ketchup (nie smakował mi). Mozzarella i salami (w mojej wersji) całkiem dobre. Operator (na samym początku był)maszyny zapewniał, że temperatura pieca wynosi 380 stopni i jestem skłonny mu uwierzyć. Zdjęć zapomniałem zrobić. Na pewno lepiej kupić taką iż mrożoną.

    + dobre ciasto
    + temperatura pieca
    + dobre składniki
    + szybkość

    - niedobry sos
    - cena (moim zdaniem powinna kosztować 11-12 zł)

    Ogólna ocena 7/10 Cena: 15 zł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za opis! Jednak spierałbym się z opinią, że mrożone są z założenia gorsze - te z Lidla bywają bardzo dobre, a poza tym cena! Dobrą mrożoną kupisz już za 6 zł.

    OdpowiedzUsuń
  5. fast food eaters - mylisz pojęcia, co zrobisz z mrożoną pizzą na stacji benzynowej albo w pub'ie?
    Przecież nie chodzi tylko o samą pizzę ale o miejsce i czas. Jak masz chwilę a jest gdzieś ta maszyna to pewnie lepiej zjeść tę pizzę /tym bardziej, że ponoć smaczna/ niż jakieś hot dogi czy inne takie

    OdpowiedzUsuń
  6. @ fast food eaters

    Wysłałem ci mój inny test na maila :p

    OdpowiedzUsuń
  7. no super maszyna, chętnie spróbuję :P Tylko powinno kosztować koło 10 - 12 zł, bo teraz jest trochę drogo.

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem pewien że tam siedzi w środku włoch :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Projekt pizza apetita zawieszony! Nie wiem czy pizzomaty dalej w Rybniku działają, ale coś nie wyszło (może cena?) http://www.apetita.eu

    OdpowiedzUsuń