środa, 16 grudnia 2009

Nie dolewaj soku do piwa, bo już tam jest! – Wiśnia w piwie (producent Browar Kormoran)

Do wszystkich tych, którzy zamawiają w pubie piwo z sokiem (brr, zawasze cierpnie mi skóra, gdy to słyszę) – dajcie sobie spokój, zamówcie Wiśnię w piwie. To jedno z ciekawszych piw smakowych w kraju - warzone z dodatkiem prawdziwego soku. A więc stylizowane na belgijskie – tyle że to dolna, a nie górna fermentacja. Kormoran fajnie je promuje, umieszczając na etykiecie napis: Regionalny specjał z Warmii. To miłe, bo i browar na tym korzysta, i region. Wiadomo, każdy region chce mieć jakiś niepowtarzalny przysmak, coś co będzie z nim pozytywnie kojarzone. Tylko ta nazwa... taka niemęska... i mało piwna.  czytaj dalej

Tego typu piwa albo się nie pienią, albo zachowują jak napój gazowany, czyli krótkotrwały atak piany, a potem już nic na powierzchni menisku. Wiśnia w tym względzie nie zaskakuje. Piany jest na palec i znika w 2-3 minuty, zostawiając po sobie nikłe wspomnienie. Za to zapach... jest urzekający. Piękny, słodki, aromatyczny, jakby syropu wiśniowego. Bardzo intensywny, praktycznie przykrywający chmiel. Ze smakiem jest podobnie. Trochę zbyt oranżadowy. Kojarzycie pewnie te napoje gazowane o smaku wiśniowym. Coś w tym stylu. Szukałem chmielu – jest bardzo schowany. Goryczka istnieje jedynie w formie sugestii. Wiśnia jest kwaskowata, dość wytrawna – nie skleja ust słodyczą – ale zdecydowanie za mało piwna. Pod tym względem nazwa okazuje się trafna: to nie piwo jest tu na pierwszym planie, a wiśnia. Trunek jest dość słabo nasycony gazem – na początku buzuje, ale potem błyskawicznie znika. Zawiera 5,2% alkoholu, ale po wychyleniu kufla miałem wrażenie, jakby to było co najmniej 6%. Możliwe, że doszło do wtórnej fermentacji soku, która nieco podniosła efekt mocy.

Szata graficzna etykiety jest ładna, ale skierowana raczej do kobiet. To chyba najlepszy odbiorca dla tego piwa. I myślę, że panie się nie zawiodą.

==Radar==

Cena: 4 zł (sklep Olo, Gliwice)
--------------------------
Ocena: 8/10

+ bardzo wiśniowe
+ na swój sposób oryginalne i gustowne
+ dosładzane cukrem, a nie aspartamem

- niezbyt piwne
- raczej dla amatorów piw smakowych

5 komentarzy:

  1. Ładnie to ująłeś cukier najzdrowszy nie jest,ale rzecz spożywcza z aspartamem,acesulfamem itd. to tablica Mendelejewa,a nie produkt.

    OdpowiedzUsuń
  2. eee tam niemęska :-) Wiśnia jest wiśnia !!

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze produkt tego typu, w którym właśnie czuć piwo, a nie lukrowaty, przesłodzony syrop.
    moje skojarzenia, to raczej domowy kompot w środku sezonu - wiśniowa kwaskowatość, łagodzona cukrem.
    a czy niemęskie.. do mnie rekomendacja przyszła od 2 rasowych rockmanów, którzy podobno przesiedzieli przy tym całą noc :D
    z pewnością świetna to propozycja na długie letnie wieczory w ogródku, bo z taką wisienką na torcie aż żal nie posiedzieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie-paskudztwo.Miałem skojarzenia jakbym pił wiśniową alpagę,tylko trochę delikatniejszą.
    Według mnie-porażka.

    OdpowiedzUsuń
  5. PIWO. Dieta. BŁĘDY Indeksu glikemicznego.
    BH.236.
    MOTTO: Piwo, to oczywistość !!

    WIKIPEDIA.
    Piwo; najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
    Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

    IRL KRAKÓW.
    Wymieniony wyżej napój ZAWSZE wzbudza kontrowersje, lecz u Nich liczą się wyłącznie badania.
    Zawartość tłuszczu w tym napoju to 0%, czyli od tłuszczu nie utyjemy, bo go nie ma. Węglowodany są, ale jest ich bardzo mało i są to tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: piwo jasne do 8% wzrostu.
    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
    Problem może wystąpić dopiero w przypadku kumulacji toksyn, tj. gdy wypijamy więcej niż 2,5 litra takiego napoju dziennie. W przeciwnym razie przy mniejszym spożyciu nasze laboratorium (wątroba) radzi sobie neutralizując tę małą ilość toksyn SKUTECZNIE.
    Wobec tego napój ten nie może być ZALECANY, nie musi być ZAKAZANY i dlatego też klasyfikuje się go jako DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA.
    PIWO, to napój po którym się nie tyje, to OCZYWISTE !!

    Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o piwie i nie tylko o piwie, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
    Gołym okiem widać, że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.
    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też; NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Adrian MOFFIT, W-wa

    OdpowiedzUsuń