wtorek, 8 grudnia 2009

Dla mięśniaka i dla smakosza - Beef Jerky (producent Jack Link's)

Postanowiłem przetestować suszoną wołowinę znanej amerykańskiej marki Jack Link's.
Na pewno spytacie gdzie to można kupić? Odpowiadam wam, że np. na Allegro lub w delikatesach typu Alma, Delima, Piotr i Paweł itp. W Polsce na rynku są jeszcze dwie firmy oferujące suszoną wołowinę, ale ja wybrałem tę sugerując się opiniami w internecie.   czytaj dalej


Suszoną wołowinę według producenta, otrzymuje się po poplastrowaniu biednych nowozelandzkich krówek. Wymacerowaniu mięsa w soli i procesowi suszenia. Otrzymuje się bardzo trwały produkt mogący wytrzymać nawet 3 lata bez zepsucia.

Przejdźmy do rzeczy. Wołowina jest twarda, ale nie aż tak żeby sobie połamać zęby, w sam raz do odgryzania po kawałku. W smaku bardzo dobra. Naprawdę nie spodziewałem się takiego smaku. Jest odrobinę słodkawa i ma bardzo wyraźny zapach mięsa (wędzonego!?).

Niestety cena jest powalająca :( Za 115 gram Beef Jerky (opakowanie na zdjęciu) - 19 zł. To trochę dużo. Chociaż z drugiej strony to na zrobienie 100 gram suszonej wołowiny potrzeba aż 300 gram świeżej, a ta nowozelandzka jest bardzo droga. Jest to naprawdę dobra przekąska i co ważne zdrowa. 100 gram wołowiny zawiera 50 gram białka i prawie żadnego tłuszczu :D

Polecana dla ludzi pracujących nad swoją masą mięśniową.

I próbka amerykańskiego poczucia humoru:



==Geo3==

Cena: 19 zł (Alma)
--------------------
Ocena: 7/10

+ smak
+ zdrowa
+ z najlepszej nowozelandzkiej wołowiny

- cena
- dostępność w Polsce

Tekst nadesłany przez czytelnika. Bierzcie z niego przykład :)
Tytuł od Radara

17 komentarzy:

  1. witam,

    Szkoda ze nie dodales "nutirion facts" z opakowania wolowinki.Jakikolwiek sklad produktu tez by sie przydal. Cos mi sie nie chce wierzyc ze 100 g wolowiny ma 50 g bialka. Chyba chodzi tylko o ta przetworzona Bif Dżerki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że ma :) wołowina ma 18% białka. Po zredukowaniu wody (podczas suszenia) z 300g robi się 100g produktu, białko raczej nie ulatuje więc jego występowanie zwiększa się 3 krotnie do ponad 50%

      Usuń
    2. Pyszna suszona wołowina o smaku Barbecue firmy Beef Jerky SNAKIT ma zawartość białka aż do 62g w 100g.
      Dodatkowo jest BEZ GLUTENU i BEZ GMO.

      Zobaczcie komentarze ludzi: https://www.facebook.com/suszonawolowina/photos/a.328567937299413.1073741828.328565083966365/334127886743418/

      Usuń
    3. Bez glutenu, nieprawdopodobne, mozesz wwytluczyc skad w miesie mialby sie wziac gluten??

      Usuń
    4. Gluten lub raczej jego śladowe ilości mogą trafić do żywności jeśli w tym samym zakładzie produkuje się żywność go zawierającą

      Usuń
  2. I faktycznie ma 3 lata przydatności tak bez konserwantów nic a nic?

    OdpowiedzUsuń
  3. przecież to suszona wołowina, jeśli jest dobrze przechowywana wytrzyma i 10 lat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ma glutaminian sodu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Panie Radar! Ja też kiedyś zrobiłem test suszonej wołowiny :-) http://znerwicowany.blogspot.com/2010/01/test-suszonej-woowiny-exclusive.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. "+ z najlepszej nowozelandzkiej wołowiny"
    Dobry Boże! Na Nowej Zelandii krów jest jak na lekarstwo! Za to owiec jest więcej niż ludzi. Beef Jerky zazwyczaj (nie wiem jak jest w tym wypadku) robi się z wołowiny Argentyńskiej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakby ktoś chciał to w Polsce można ją zakupić w sklepie internetowym Emka Gastronomia:

    http://gastronomia.emka.biz.pl/

    Także polecam na prawdę świetna przekąska. Coś innego niż chipsy czy paluszki. A do piwa jak smakuje mmmm

    OdpowiedzUsuń
  8. A slyszeliscie o nowym beef jerky? California Gold Rush Beef Jerky wprowadzaja nowa suszona wolowine. Widzialem ja juz w sklepach w Krakowie i kupilem na sprobowanie na Allegro. Cos pysznego! Mozecie zapomniec o tych amerykanskich syfach. Producent chwali sie terminem przydatnosci 18mscy. Okolo 40g bialka na 100g beef jerky. Maja 2 smaki. A najlepsze jest to ze pobili wszystkie ceny na Allegro. Robi sie ciekawa konkurencja. Macie link http://m.allegro.pl/uzytkownik,przedmioty,BeefJerky,25452397,1.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Wołowina jest chujowa jak nieszczęście! Przestrzegam! Jack Link's to oszuści! "wołowina", którą oferują w tej paczuszce nie różni się w smaku od... karmy dla kota. W środku znajdziemy kilka, malutkich kawałeczków zmielonego mięsa nieznanego pochodzenia, które ma tyle wspólnego z wołowiną co ja z Robespiere'm. Cena jest bardzo wysoka, bo za parę kawałeczków płacimy ponad 20zł... Litości... Prawdziwa wołowina, jest twarda, lekko wręcz włóknista, trzeba ją żuć. To coś natomiast rozpływa się w ustach... W negatywnym tego słowa znaczeniu. Porażka. Nie dajcie się oszukać jak ja.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio robiłem Beef Jerkey w marynacie. Bardzo pożywne i zdrowe. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. data przydatności na opakowaniu jest wymuszona przepisami UE oraz USA / UE
    Nie może być zbyt długa nawet jeśli produkt może wytrzymać znacznie dłużej. Dla tej wołowiny generalnie jeśli jest zapakowana próżniowo lub w atmosferze o bardzo niskiej zawartości tlenu tudzież użyto pochłaniacz tlenu to wołowina przetrwa 1 dekadę bez większego problemu. Sam robię suszoną wołowinę i nie tylko moja wytrzymuje bez niczego 2 lata a nie jest próżniowo pakowana. Jedno z lepszych źródeł białka podczas wypraw. Szwędam się tam gdzie liczy się waga względem wartości odżywczych a przy tym smak i wygląd aby nie zwariować. Żarcie w tubkach i proszku po 3 tygodniach robi swoje na psychice.

    Cena w Polsce to kosmos głównie ze względu na dystrybucję ale sama wołowina też nie jest najtańsza. Jeśli chcecie większe ilości polecam odwiedzić hurtownię w Czechach np. Jack links tam jest cena za paczkę spada z 20 zł do 9zł(1szt detal) po przekroczeniu granicy w PL cena rośnie że hej. Przy pełnym pudle w nim znajduje się 100 paczek cena za jednostkę już tylko 4zł po przeliczeniu na PLN.

    Kolejna rzecz to Polscy producenci jest 3 którzy robią taką wołowinę i jest ona raz że paskudna w smaku, twarda jak podeszwa to źle macerowana. Robią to maszynowo odwadniając mięso maszynowo w kilka chwil dlatego tak się dzieje z wołowiną. Poza tym dodają niezłe cuda od sztucznego słodziku po benzoensan sodu, azotyn i olej canola. Osobno użyte nie są bardzo niebezpieczne ale w takim połączeniu są silnie kancerogenne. Wybierajcie takie aby był co najwyżej jeden z tych składników z reguły jest azotyn i on sam jeśli nie zjadacie 800g dziennie nic wam nie zrobi. Polecam też suszone mieszanki owocowo warzywne oprócz białka to dostarczy wam 100% dziennego zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy a nawet minerały. Tutaj cena jest nieubłagana 80zł za 250g ale zjada się tego tylko łyżeczkę dziennie. Czyli jakieś 5g. Produkt jest używany głownie dla astronautów, marynarzy, w medycynie (znacznie lepsze od syntetycznie uzyskanych witamin).

    temat rzeka - wołowina jest ok :)

    OdpowiedzUsuń
  12. http://allegro.pl/show_item.php?item=6698807116

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam Polską suszoną wołowinę od firmy Nowicki Naturalnie. Nie ma dla niej konkurencji i cena dużo niższa.

    OdpowiedzUsuń