sobota, 17 października 2009

Państwo pozwolą: oto Danusia – Danusia klasyczna deserowa czekolada nadziewana (producent Wawel SA)

Grubym nietaktem byłoby nazwanie Danusi batonem – to absolutnie inna liga niż te wszystkie oblane tandetną mleczną czekoladą, wypełnione prostackim toffi i chamskimi orzeszkami ziemnymi marsy, snickersy itp. Rzeczywiście najlepszym określeniem będzie – zgodnie z sugestią producenta – po prostu czekolada nadziewana. Niewielkich rozmiarów, w sam raz na jeden raz. Co nie znaczy, że Danusia to dziewczyna na jeden raz. O nie, to jedna z tych kobiet, z którymi chce się być na dłużej („na zawsze” nie przejdzie mi przez klawiaturę ;))

Atutem Danusi jest kuwertura. Ciemna, gruba, o deserowym słodkim smaku. Idealnie smakuje po schłodzeniu w lodówce, fajnie strzela w zębach. Nadzienie ma nutę alkoholową (w składzie spirytus), ale nie tak silną jak w batonikach z tzw. advocatem. Podobno ma też smak orzechowy, ale prawdę mówiąc nie wyczuwam go. Za to z rozczarowaniem zauważyłem, że za ów smak mają odpowiadać orzeszki ziemne. Zdecydowanie powinny to być lepsze orzechy, a najlepiej migdały. Mówimy przecież o produkcie ze 100-letnią tradycją! Orzeszki ziemne to pójście na zgniły kompromis z ekonomią. Z jednej strony producent snobuje się ekskluzywność, z drugiej zapycha nadzienie tanim wypełniaczem orzechopodobnym.

==Radar==

Cena: 0,95 – 1,39 zł
------------------------
Ocena: 7,5/10

+ bardzo dobra czekolada deserowa
+ odrobina snobizmu na co dzień
+ stylowe opakowanie

- orzeszki ziemne? Dlaczego??
- dość duża rozbieżność cen w zależności od sklepu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz