niedziela, 14 czerwca 2009

Truskawkowa paciaja na ryżu – najlepszy fast food czerwcowy

Sezon truskawkowy w pełni, a już za chwilę może się skończyć – więc jeśli jeszcze nie jedliście tegorocznych truskawek, szybko nadróbcie to zaniedbanie! Dzisiejsze danie obiadowe jest naprawdę fast – przygotowanie zajmie wam 15 minut.

Potrzebne są: truskawki, kubek jogurtu naturalnego (maślanki, kefiru, chudej śmietany) i ryż. Ryż gotujemy, w międzyczasie płuczemy na sitku truskawki, pozbawiamy je szypułek, a następnie w głębokim talerzu widelcem rozgniatamy na krwawą miazgę. Teraz wystarczy tę paćkę zalać jogurtem i dobrze wymieszać. Miłośnicy słodyczy mogą dodać odrobinę cukru, warto też dosypać szczyptę cynamonu.

Wiem, że to wygląda jak mózg na talerzu, ale nie przejmujcie się! Chińczycy jedzą stonogi!

Gorący lub przynajmniej ciepły ryż zalewamy tym gęstym koktajlem i wsuwamy na ganku domu na wsi. Eee... z tym gankiem to pewnie będzie problem. Wsuwamy gdziekolwiek!


==Radar==

1 komentarz:

  1. Lepiej ugotować ryż w mleku z wanilią lub cukrem waniliowym i polać musem z truskawek :P

    OdpowiedzUsuń