piątek, 24 kwietnia 2009

Meksyk mistrzem świata! – El Tequito Stone Baked Pizza (producent Papalina, dystrybutor Lidl)

Papalina stworzyła swoje największe dzieło! Pizza w stylu meksykańskim to produkt, który sprawił, że zjadłem pizzę dwa razy w ciągu jednego tygodnia, choć staram się trzymać zasady maksymalnie 1 pizza tygodniowo. 

Producentowi udało się optymalnie dobrać składniki - na cienkim cieście mamy tu: znakomite chorizo (w dużej ilości), smakujące jak świeże warzywa (fasola czerwona, kukurydza, dwa rodzaje papryki i świetna cebula), dwa gatunki sera (mozzarella i genialnie wyglądający i smakujący cheddar) oraz doskonały sos pomidorowy z nutą drapiącego przełyk chilli. Sery roztapiają się znakomicie, tworząc piękną żółtą powierzchnię. Pozytywnie zaskoczył mnie smak cebuli, która jest dość łagodna, ale bardzo aromatyczna. Słoność chorizo dobrze balansuje pikantny smak sosu.

Wszystko wydaje się być na swoim miejscu, bliskie ideałowi. Małe zastrzeżenia mam do ciasta – jest za cienkie i nie wyrasta tak ładnie jak na zdjęciu z pudełka. Chętnie też zrezygnowałbym z kilku plasterków kiełbasy na rzecz fasoli i kukurydzy, których jest trochę mało. Poza tym – rewelacja!

==Radar==

Cena: 10,99 zł (2 x 350 g)
-------------------------------
Ocena: 9/10

+ perfekcyjny dobór składników
+ wysoka jakość wszystkich składników
+ kapitalny sos
+ rozsądna cena za dwie pizze w pudełku

- za cienkie i zbyt łamliwe ciasto

- przewiduję problemy z dostępnością

7 komentarzy:

  1. oo sprobuje, wlasnie wcinam naczosy z dipem z lidla z tej serii

    OdpowiedzUsuń
  2. już ponad miesiąc bez wpisów?!
    no co to znaczy?!
    ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. znów dostępna w Lidlu!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieki za polecenie , jest naprawde bardzo dobra, najlepsza mrozona pizza jaka jadlem ,

    OdpowiedzUsuń
  5. dobra lecz troszeczkę za cienka i słonawa. Ale ogólnie bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń