niedziela, 29 marca 2009

Sałatka kalafiorowa, lodówki królowa

Dziś w kąciku dla majsterkowiczów przepis na znakomitą sałatkę warzywną – dużo smaczniejszą niż gumiaste produkty sprzedawane w plastikowych pudełkach w marketach. Produkcja tego cuda nie wymaga prawie żadnych umiejętności – wystarczy zakupić odpowiednie składniki, wrzucić do miski, wymieszać z majonezem i gotowe. Ale do rzeczy. Potrzebujesz: torebki mrożonego kalafiora (może być też brokuł; jeśli nie uznajesz kwiatostanów, użyj po prostu ziemniaków), puszki groszku (lepszy jest groszek mrożony, więc jeśli będzie w sklepie, nie wahaj się), puszki kukurydzy, ogórków kiszonych lub konserwowych, jednej cebuli, 2-3 jajek, słoika dobrego majonezu. Kalafior gotujemy tak, żeby nie był zbyt miękki, najlepiej, aby był lekko twardawy, ale już ugotowany. Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie wrzucamy do głębokiego pojemnika kukurydzę i groszek, kroimy drobno ogórki i cebulę. Kiedy kalafior ostygnie, wrzucamy go do reszty składników, to samo robiąc z posiekanymi jajkami. Teraz wystarczy dodać majonez i dokładnie wymieszać. Sugeruję solidnie popieprzyć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Może nie jest to potrawa wyrafinowana, ale prostota przyrządzenia i późniejsza satysfakcja z konsumpcji wynagrodzi trud i koszt zakupienia wszystkich składników. Wariantów sałatki warzywnej jest cała masa, więc powyższy przepis można potraktować jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów.


==Radar==

3 komentarze:

  1. Ja robię inną kalafiorową sałatkę, z pomidorem, ogórkiem zielonym, kiszonym i jajkiem. Majonez, pieprz sól. Megałatwe, lekkie, pożywne, wiosenno-letnie i zajebiście smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. no wiadomo, przepis można modyfikować do woli. kiedyś w domu rodzinnym często jedliśmy kalafiorową z rodzynkami. też dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, to spróbuję x)

    OdpowiedzUsuń