niedziela, 29 marca 2009

Być jak Robinson Crusoe – Masło kozie solone (producent Cabrima, Holandia)

Robinson na swojej wyspie posiadał kozę i z pewnością robił z jej mleka właśnie takie masło. Od razu ostrzegam – mleko kozie ma bardzo specyficzny smak, dla wielu osób jest on obrzydliwy i nie do przyjęcia. Ja akurat lubię produkty z takiego mleka, mają posmak egzotyki. Nie inaczej jest z tym masłem, sprowadzanym do nas z Holandii (stąd też horrendalna cena!). Posmarowana nim kanapka pachnie i smakuje kozim mlekiem, a jest to smak na tyle intensywny, że może przyćmić smak tego, co zostało na kanapce położone.

Samo masło jest idealnie białe, nie zawiera żadnych barwników. Wygląda trochę jak blok smalcu. W smaku oprócz charakterystycznej goryczki wyczuwa się także sól. Według mnie produkt wyłącznie dla koneserów, osobiście nie jestem przekonany do zastąpienia masła z mleka krowiego masłem kozim.

==Radar==


Cena: 6,99 zł za 125 g (zakupiono w Realu)
-------------------------
Ocena: 8/10

+ wyjątkowy, charakterystyczny smak
+ bez konserwantów i barwników

- wysoka cena

- bardzo intensywny, dominujący smak

4 komentarze:

  1. Z pełnym zrozumieniem tematu... sorry, ale muszę się wtrącić. Ani mleko kozie, ani ser, ani masło - NIE MAJĄ SPECYFICZNEGO zapachu ani smaku. Oczywiście pod warunkiem - że kozy (mlekodajne) nie są hodowane w pobliskości capa (znaczy koziej płci gorszej). Kiedy hodowla kóz jest prawidłowa (żywienie, higiena) i nie ma przy nich kozła - wówczas i mleko i jego przetwory nie wydzielają ŻADNEGO zapachu, ani specyficznego smaku. Polecam produkty naturalne i swojskie. Nie dajcie się naciągać koncernom:) Pozdrawiam:)ditat

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam i popieram przedmówcę :) sama hoduję kozy i ani mleko ani przetwory nie posiadają żadnych posmaków. Wszystko co kupujecie w sklepach jest tylko namiastką tego co możecie jeść od swojskich mini sprzedawców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszyscy moi klienci którzy kupują ode mnie mleko i sery kozie nie mogą uwierzyć, że mają zupełnie inny smak niż te ze sklepu. Te ze sklepu po prostu śmierdzą. Wydaje mi się, że na to wpływ ma niestety to że Holenderskie czy francuskie fermy są potężne i mało kto dba o kozy tak jak my w Polsce hodowcy po 10-40 kóz.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można użyć masła koziego do pieczonej w folii ryby..? Jaką ma temperaturę dymienia - czy podobną do masła krowiego?

    OdpowiedzUsuń