wtorek, 6 stycznia 2009

Kiełbasa kresowa długodojrzewająca (producent Balcerzak i spółka, dystrybutor Lidl)

Bardzo mnie cieszy, że Lidl wykazał się dużą czujnością i poszerza swój asortyment o kolejne kresowe przysmaki. Po świetnym kindziuku i kumpiaku przyszła pora na alternatywę dla kiełbasy krakoweskiej, czyli kresową. Zgodnie ze sztuką jest produkowana wyłącznie z mięsa wieprzowego, bez dodatków innego mięsa, bez sojowych wypełniaczy. Oto złota zasada, która powinna przyświecać każdemu wędliniarzowi: 130/100. Co to znaczy? Proste: 130 gramów mięsa użyto aby wyprodukować 100 gramów kiełbasy. Trzymajcie się z daleka od tych produktów, które mają stosunek 60/100 albo nawet 40/100!

Ale do rzeczy, do rzeczy! Kiełbasa prezentuje się bardzo uczciwie. Wystarczy wziąć w dwa palce plaster, by przekonać się, że nie ma mowy o żadnym oszukiwaniu. Jednolity kawałek mięsa przetykany delikatnymi żyłkami i plamkami tłuszczyku. Czasem pojawi się też śled ziarna pieprzu. W smaku jest delikatniejsza od kindziuka, ale wyczuwa się pewną surowość, jakby gumiastość, wymagającą intensywnego żucia. Aromat zmierzający w kierunku tradycyjnej krakowskiej, ale ostrzejszy i mniej pokorny.

Znakomita wędlina, którą z czystym sumieniem polecam, bo cena nie jest specjalnie dokuczliwa dla kieszeni.

==Radar==

Cena za 80 g: 2,99 zł
--------------------------------
Ocena: 8,5/10

+ dojrzewająca surowa kiełbasa z czystego mięsa
+ wyważone proporcje między dzikością kindziuka a łagodnością krakowskiej
+ niewygórowana cena


- trochę brakuje jej charakteru

3 komentarze:

  1. Ponad 30zł za kilogram wychodzi, więc cena niczego sobie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ci chciałeś kupić czyste mięso za 1,99 ?

      Usuń
  2. z lidla polecic jeszcze mozna kielbase krakowska z serem, chorizzo,szynke z kurczaka i ndyka, szynke gotowana dulano

    OdpowiedzUsuń