wtorek, 2 września 2008

Ty stary Bułgarze, gdzie z tymi bakteriami! – Jogurt bałkański (producent OSM Nowy Dwór Gdański)

Pośród tych wszystkich kolorowych, owocowych, naszpikowanych słodzikami jogurtów, ten oto niepozorny kubek z Bułgarem w owczej czapie na obrazku to prawdziwy nieodkryty skarb. Jest to czysty jogurt naturalny, produkowany metodą bałkańską, z użyciem bakterii Lactobacillus bulgaricus (nazwa jest trochę dłuższa, ale ostatni element jest najważniejszy) – nie ma w nim cukru, słodzika, kolorku, aromatu identycznego z naturalnym. Mogłoby się wydawać, że to nuda, że czegoś takiego nie da się zjeść. Błąd! Sam tak myślałem, a jednak kupuję ten jogurt od kilku miesięcy i zawsze mi smakuje.

Jogurt ma konsystencję serka, można wbić w niego łyżeczkę i bestia ani drgnie. Smak ma specyficzny. Trudno go nazwać, ale spróbuję tak: neutralny, łagodny, lekko kwaskowaty, odrobinę bąbelkujący. Nadaje się praktycznie do wszystkiego, do czego używamy śmietany. Jadłem go już na plackach ziemniaczanych i lodach. Ale i tak najlepiej mi smakuje solo. Po prostu zasiadam przed monitorem i oglądając film zajadam łyżeczka za łyżeczką. Zamiast browara! Dodatkowym atutem jest fakt, że można go wstawić po napoczęciu do lodówki i na drugi dzień ciągle będzie smakował równie dobrze.

Fajny gadżet – po zdjęciu papierowej „banderoli”, na jej odwrocie znajdziemy kilka przepisów, w tym jeden naprawdę interesujący – ayran, czyli turecki napój jogurtowy. Zdecydowanie polecam wielbicielom zdrowych i niebanalnych produktów.

==Radar==

Cena za 340 g: 2,29 zł (Tesco)

------------------------------------

Ocena: 9/10

+ całkowicie czysty – bez sztucznych dodatków kolorystyczno-smakowych
+ smak sam w sobie intrygujący, dodatkowo może zastąpić śmietanę
+ długo zachowuje świeżość
+ fajne opakowanie z niespodzianką w postaci przepisów

- czasem brakuje go na półce – wina producenta czy sklepu?
- a gdyby tak zaryzykować i wypuścić serię z koziego lub owczego mleka? – byłoby jeszcze bardziej bałkańsko (to mała sugestia do producenta)

24 komentarze:

  1. stary, to to jest prawdziwy majstersztyk. tego bez kitu mozna do wszystkiego. yey!

    Pol kubka zmieszaj z dwoma swiezo zmielonymi w papke zabkami czosnku, dopraw oregano, sola i pieprzem, lyzka oliwy wszystko wymieszaj porzadnie. wstaw do lodowki aby chlodne bylo.
    Wyjmij, kup se pringelsy albo nachos i wcinaj :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest jeden z wiodących jogurtów w moim koszyku świadczeń podstawowych. Do producenta chciałbym skierować trzy proste słowa: keep it real!

    OdpowiedzUsuń
  3. kupuje ten jogurt w Tesco w Lodzi. dla mnie rewelacja. traktuje go jak smietane do truskawek a takze podjadam z kubka jak najlepszy deserek. TAK TRZYMAJCIE kochani PRODUCENCI.

    OdpowiedzUsuń
  4. Info dla Kerfurowców. Ta sieć nie sprzedaje Bułgara w tym opakowaniu. Sprzedaje pod marką własną - opakowanie macie tutaj - FOTKA

    Cena niższa, bo 2,05. Składniki te same, z minimalnymi róznicami o dziesiąte części procent. Producent też ten sam;-)))

    Smak niezmienny. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest najlepszy jogurt na świecie. Nie ma lepszego jak dla mnie. Doceniam za gęstość, za smak i za to, że nawet 2 dni spokojnie stoi w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jogurt ruszył na podbój kraju. Dziś kupiłem go w Realu w Rzeszowie i zdecydowanie zgadzam się z oceną, rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  7. skusiłam się ostatnio na lekką wersję Bułgara - nie polecam. tragedii nie ma, ale smak nie ten, równie dobrze można kupić zwykły jogurt naturalny light. no i brakuje mu bąbelków.

    btw dla wielbicieli słodkości polecam jogurt z miodem, zresztą jest nawet taki przepis na odwrocie banderoli. pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Potwierdzam w/w opinie. Wczoraj kupiłem w Stokrotce.

    OdpowiedzUsuń
  9. Słuchajcie... mamy 2013 a jogurt dalej ten sam :) Oby tak dalej!

    OdpowiedzUsuń
  10. A ma on w składzie mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest wspaniały. Może wiecie, gdzie jest najtańszy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Zmiksowane z odrobiną cukru truskawki + jogurt bałkański - dodany po zmiksowaniu, to wszystko DELIKATNIE rozmieszane łyżką (2-3 razy zamieszać) - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety ma mleko w proszku... A dobry jogurt naturalny nie powinien...

    OdpowiedzUsuń
  14. W Netto był przez długi czas za 2.15 , nie wiem jak jest teraz.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierwszy raz go jem, bo chłopak przez pomyłkę kupił bałkański zamiast Ayran. Moim hitem jest mimo wszystko Ayran. Zamiast browara !

    OdpowiedzUsuń
  16. Mleko w proszku w jogurcie? W Bułgarii na półkach są jogurty naturalne od dziesiątek producentów, ale żadnemu nie przyszło do głowy zaśmiecać go mlekiem w proszku. A mimo to jest on gęsty i ma wspaniały smak. Jogurt jest produktem mlecznym fermentowanym, dlatego dodatek mleka w proszku jest zniszczeniem całego procesu tworzenia dobroczynnego produktu, jakim od wieków jest na Bałkanach jogurt.

    OdpowiedzUsuń
  17. Kochani wykształceni konsumenci, nie nalezy mylic MLEKA W PROSZKU z PROSZKIEM MLECZNYM.

    Mleko w proszku uzyskuje się poprzez prawie całkowite odparowanie z naturanego mleka wody w dwóch etapach: 1) znaczne odparowanie wody z mleka na wyparkach w wyniku czego powstaje mleko zagęszczone,

    2) prawie całkowite, dalsze odparowanie wody w wieży suszarniczej w wyniku czego powstaje mleko w proszku.

    Zarówno mleko zagęszczone jak i mleko w proszku sa w dalszym ciągu naturalny mlekiem pozbawionym w różnym stopniu wody w procesie odparowania.

    Z mleka w proszku można odtwożyć ( zregenerować ) mleko poprzez dodatek wody w odpowiedniej proporcji.

    Można też zwiększyć suchą masę mleka dodając do niego właśnie mleko w proszku.

    PROSZEK MLECZNY jest różnorakim miksem mleka w proszku z innymi dodatkami jak tłuszcze roślinne, suszona serwatka itp stosownie do zapotrzebowania i wymogów odbiorców. Jest to całkowicie inny produkt niż mleko w proszku.

    Mleko w proszku jest bazą odżywek dla niemowląt.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nieważne czy mleko w proszku czy proszek mleczny - w jogurcie nie powinno go być. Mleko ulega fermentacji i jest to gotowy do spożycia produkt - zresztą tak samo, jak kefir.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie chcę nikogo martwić ale ostatnie badania amerykańskich naukowców (tych nieopłacanych przez lobby mleczarskie) dowiodło, że nabiał wszelkiej maści jest największym katalizatorem rozrostu komórek nowotworowych :-(((
    Ada

    OdpowiedzUsuń
  20. Ta, amerykańscy naukowcy udowodnili też, że wszystko co jemy jest największym katalizatorem rozrostu komórek nowotworowych. Ponoć też oddychanie jest takowym. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  21. jestem fanką jogurtu bałkańskiego już od bardzo, bardzo dawna (nawet trudno mi powiedzieć od kiedy ;D ), kupuję zawsze w polo markecie POLECAM i mam nadzieję, że ten produkt będzie zawsze dostępny w niezmienionej formie

    OdpowiedzUsuń
  22. Mamy 2015 rok... Radar kaput, ffe kaput, ale Bułgar nadal żyju! I nadal to je dobre!
    Ja ino jogurt wolę jednak jeść domowy, w pełni naturalny. W górskiej wiosce mieszkam i mleka tu pod dostatkiem mam, więc sobie sam jogurtuję. A jako "szczepionkę" używam właśnie Bułgara, najlepszy jogurt domowy powstaje, bo najlepsze Streptococcus salivarius ssp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus ma właśnie Bułagar.
    Polecam, bo to je dobre!

    OdpowiedzUsuń
  23. niedawno pojawil sie u mnie w lodzi w mini markecie carfur bulagar jestem zachwycona !! dlugo zachowuje swiezisc,jestt smaczny zastepuje smietane ,slowem te bakterie ktore posiada sa wspaniale!!!!tylko ten jest w moim domowym menu -goraco polecamskarb nie jogurt!!!

    OdpowiedzUsuń