czwartek, 4 września 2008

Doktorze, drżyj ze strachu! – Pizza Chorizo (producent Papalina GmbH, Niemcy, dystrybutor Lidl)

Nadzieja jeszcze nie umarła! Udało mi się trafić na przyzwoitą, a nawet bardzo dobrą pizzę mrożoną! Wielkie to wydarzenie, bo od czasu kiedy sieć Plus Discount zaczęła podupadać, czego widocznym skutkiem stała się redukcja asortymentu, w tym świetnej pizzy DaMarco (niestety, nie zdążyłem jej tu opisać, nigdzie nie można jej już kupić), straciłem wszelką wiarę w to, że kiedyś uda mi się zjeść porządną pizzę z marketowej lodówki. A tymczasem z okazji tygodnia kuchni hiszpańskiej w Lidlu (śpieszcie się, później może jej już nie być), zakupiłem pizzę opisaną w gazetce jako „hiszpańska”. Oczywiście ta hiszpańskość to ściema, placek produkowany jest w Niemczech, ale dodatki dobrano tak, by kojarzyły się z kuchnią iberyjską.

I tak gwiazdą pizzy jest pikantna kiełbasa (rodzaj salami) chorizo. Naprawdę ostra, trochę jak pepperoni. Jest jej całkiem sporo, wg specyfikacji na jednej pizzy powinno być 35 g kiełbasy. I znając niemiecką dokładność jest tyle i ani grama mniej. Muszę przyznać, że wszystkie składniki znajdujące się na placku są znakomitej jakości. A są tu czarne oliwki, cebula, papryka, papryka pepperoni (lekko pikantna, chyba marynowana) i – ciekawostka – kiełki czosnku. Wszystkiego jest tyle, że można te składniki zobaczyć gołym okiem. Do tego oczywiście ser mozzarella i znakomity sos pomidorowy. Po zapieczeniu smakuje bardzo dobrze, choć oczywiście idealnie nie jest. Brakuje wyrazistych przypraw, trochę za mało sera (przydałby się drugi gatunek). Wolałbym też, żeby ciasto było trochę grubsze.


Ale tak naprawdę to pierwsza zjadliwa pizza od czasu moich niemiłych doświadczeń z produktami Dr. Oetkera. Doktorze, ucz się od innych i przestań oszukiwać konsumentów!

==Radar==

Cena: 9,99 zł (w opakowaniu znajdują się dwie pizze po 350 g każda)
---------------------------------

Ocena: 7,5/10

+ chorizo!
+ znakomicie dobrane dodatki dobrej jakości
+ rozsądne rozmiary w stosunku do ceny

- za mało sera
- ciasto mogłoby być grubsze

4 komentarze:

  1. Przełom lata i jesieni to czas na przetwory domowe. Jabłka, śliwki, ogórki i papryka - w tym roku przecudnej urody. Polecam przepis na doskonałą, łagodną paprykę w occie. Robię ją od lat - zawsze udana. Zobacz też na inne przepisy na przetwory domowe, dobre przepisy to dobre przetwory.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spamującemu rzeszowiakowi powyżej podziękujemy.

    A do autora blogu:

    Rewelacyjny blog, jeden z bardzo niewielu w Polsce na ten temat, a zdecydowanie najlepszy.
    Do autora:
    Więcej pizzy, nawet tej totalnie lowcostowej,
    Więcej dań gotowych..

    TAK TRZYMAĆ!

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie srednio smakowala ta pizza, no moze nie ta konkretnie ale o smaku bekonu i tunczyka. za to pizza dr oetkera (ta w wersji najtanszej) to dla mnie wciaz nr 1 wsrod mrozonek

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, bo ciekawie to wygląda i apetyczna cena!

    OdpowiedzUsuń