wtorek, 30 września 2008

Cappa Stragionata – baleron długodojrzewający w plastrach (producent Grandi Salumifici Italiani, Włochy, dystrybutor Lidl)

Kolejny smakołyk sprzedawany w Lidlach obok chamskich kiełbach i pasztetowych. Jeszcze do niedawna baleron uznawany był za wędlinę gorszego gatunku, naród wolał szynkę i polędwicę sopocką. Szkoda wielka, bo nie ma nic lepszego od świeżego baleroniku obficie przetykanego tłuszczykiem. Niestety, takowy dość trudno znaleźć w sklepach wędliniarskich.

Na szczęście mamy włoski baleron surowy, dojrzewający. Z tego powodu przypomina szynkę prosciutto. Jednak smakuje trochę inaczej (ach te przerosty tłuszczu!), inaczej się też prezentuje od strony wizualnej. Jestem łasuchem, więc wcinam ten baleron z wielkim smakiem. I polecam go również wam.

==Radar==

Cena za 125 g: 6,99 zł

------------------------------

Ocena: 8,5/10

+ oryginalna włoska wędlina
+ apetyczne przerosty tłuszczu
+ świetny na kanapki i jako dodatek do zapiekanek czy pizzy

- plastry często się rozrywają przy próbie wyjęcia ich z opakowania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz