poniedziałek, 2 czerwca 2008

Zupa na cieście – Ristorante Pizza Funghi (producent Dr. Oetker Polska)

Na zdjęciu na pudełku wygląda okazale. A po upieczeniu...

Tragiczna pomyłka! Jeśli wierzyć sugestywnemu zdjęciu na pudełku, mamy do czynienia z pizzą klasy de luxe (taka jest też cena). Pierwsza wada – pizza jest mała. Wystarczy na średnio pożywną przekąskę dla jednej osoby. Po wsadzeniu do piekarnika placek szybko zaczyna puszczać sok (za dużo przecieru plus pokrojone w kostkę pomidory), w związku z tym na powierzchni ciasta tworzy się bajorko z pływającymi w nim pieczarkami i wspomnianymi pomidorkami. Dłuższe pieczenie pomoże wysuszyć nadmiar wilgoci, jednak naraża nas na przypalenie spodu ciasta. A skoro jesteśmy przy cieście – to w pizzy Dr. Oetkera jest bardzo cienkie, twardawe i w smaku przypomina podpłomyk. Nie za dobrze. A co na wierzchu? Malutka ilość wiórków serowych (mozzarella i edamski wg składu) nie ma szans roztopić się apetycznie na całej powierzchni placka. W efekcie otrzymujemy produkt pizzopodobny, kojarzący się z tanimi zapiekankami do podgrzania w mikroweli.

Produkt nie jest całkowicie beznadziejny. Sytuację ratują pieczarki (w końcu to pizza funghi) – jest ich dużo, są zblanszowane i po podpieczeniu dają apetyczny aromat. Dobre są też pomidory, ale tak drobne kawałki nie robią dobrego wrażenia. Pizza ładnie pachnie za sprawą hojnie użyczonych przypraw (oregano, bazylia i czosnek – raczej w proszku). To wszystko jednak nie sprawia wrażenia pizzy z wyższej półki, a w taką najwyraźniej producent celuje (napis Edizione Speziale). Za taką pizzę dałbym najwyżej 3,50 zł, tymczasem ta kosztuje – uwaga! – 6,99! Stosunek ceny do jakości jest zatem dyskwalifikujący.

...typowy produkt pizzopodobny

W sklepowej zamrażarce widziałem jeszcze kilka odmian tej pizzy: z szynką, serową i z salami. Póki co nie skuszę się!

== Radar ==

6 komentarzy:

  1. Wiem czego unikać. czekam [z apetytem] na jakąś rekomendacje

    OdpowiedzUsuń
  2. z salami kiedys jadalam z mikrofalowki i byla naprawde spoko. z piekarnika niestety nie mialam okazji

    OdpowiedzUsuń
  3. Funghi jest z serii Ristorante najgorsza. Fatalny początek, niestety. Na drugim fatalnym miejscu - serowa, quatro fromaggi czy jakoś tak. Z salami jest genialna, primavera naprawdę dobra, mozarella - wedle gustu, bardzo delikatna, ja akurat bardzo lubię. Stosunek dobrych marnych jest tu jednak wyrównany, niestety.

    OdpowiedzUsuń
  4. gdyby nie to, że kawałek odłamał się przy wyciąganiu z folii byłoby całkiem ok

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie to jest akurat moja ulubiona pizza mrożona. Proponuje testującemu przetetowac inne smaki, bo ta rzeczywiście jest najgorsza.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsza jest 4sery (quattro fromaggi) i z salami

    OdpowiedzUsuń